XT-CMS Forum

XT-CMS + Xara => Using XT-CMS with Xara => Topic started by: n90media on October 28, 2013, 01:21:24 PM

Title: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on October 28, 2013, 01:21:24 PM
Hey again :)

Is there a possibility to have several independent page content areas on one page?

Thanks!
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on October 28, 2013, 01:39:20 PM
Yes, you can add {page_content_1}, {page_content_2} etc. to a page template. Then when you go to modify a category in the admin area with this page template selected you will have multiple content areas to edit. I can't remember for sure but I think you can use text as well when naming them eg. {page_content_test}
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on October 28, 2013, 08:18:47 PM
Great, thanks!

Another question: When I upload Category Images, where do these appear? Or is this feature restricted due to the trial license?
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on October 29, 2013, 10:10:03 AM
At the moment category images can be used in a few different ways using special tags and code in a page template...

{slider,categoryid,width,height} - this will display a dynamic image slider that will use images from the category specified and you can specify the width and height of the image slider.


The following php function can be added to a page template as well, it displays a table that has the main image of each category in each cell and these images automatically link through to the corresponding category.

Code: [Select]
<?php

// display a table of main category images with links

$category_ids = array('1','2','3'); // an array of category ids
$cols 4// the number of table columns
$tnx 150// image thumbnail width
$tny 150// image thumbnail height

echo display_category_image_table($category_ids,$cols,$tnx,$tny);

?>


In the future category images will probably be used for image galleries as well but this hasn't been added yet.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on October 29, 2013, 12:17:37 PM
thanks, good to hear! I am very looking forward to a gallery feature!

Next question: If my page uses e.g. the google font PT-Sans for static elements, is there a way to get the cms content displayed in the same font?
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on October 29, 2013, 01:28:54 PM
Yes you should be able to do this by edting the cms.css file - copy the styles folder from the default theme and paste it into the theme folder you are using, you can then edit the cms.css file to customize fonts etc.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on October 29, 2013, 04:34:06 PM
ok, thanks!

Now I have finally uploaded the site the customer actually wants, however, there are many problems with it.
The first one is that underneath the footer there is some white space that shouldn't be there.

The second one refers to the listings. One the home-page there should be a news listing, however, it says "No items found".
I checked it, there are two articles?

A third one regards the automatically stretching page length. In this example for a blog post http://gator3069.hostgator.com/~balance/?news=1383064097682 the page stretches, however, the comment box seems to have a problem with it.

The last one so far is about the gif animation of the loading screen. As it does not display, I wonder if the CMS supports this.

Thanks ;)
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on October 29, 2013, 07:36:29 PM
Each of these will take some time to troubleshoot. I'll have a look over the site and get back to you once I know more of what's going on.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on October 29, 2013, 08:27:15 PM
Quote
The first one is that underneath the footer there is some white space that shouldn't be there.
This space is present in the uploaded page template so it's not the cms that's adding it. Double check the page in xara to see if it's there or what might be causing it.

Quote
The second one refers to the listings. One the home-page there should be a news listing, however, it says "No items found".
I checked it, there are two articles?
When adding or modifying a product or article you need to select the categories that you want it to show up in. I've updated your two articles so they are now showing on the home page.

Quote
A third one regards the automatically stretching page length. In this example for a blog post http://gator3069.hostgator.com/~balance/?news=1383064097682 the page stretches, however, the comment box seems to have a problem with it.
The problem isn't the comment box, if you disable the comment box the footer still cuts off the text. I think this problem is also related to how the page template and footer are on your page in xara.

Quote
The last one so far is about the gif animation of the loading screen. As it does not display, I wonder if the CMS supports this.

I'm not sure what this is. Is it working on the exported page template? You can view your page templates as exported and uploaded from xara by just loading them directly using the browser address bar eg. http://gator3069.hostgator.com/~balance/cms/themes/balance/home.htm - if it's not working there the problem is not caused by the cms but maybe by some code in your page template.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 03, 2013, 12:48:33 PM
thanks for your help again!
The gif thing was my fault, I forgot to put it in the home_htm_files folder, sorry for that
I've uploaded the .web file since I was not able to figure out what might be wrong with the footer layers, it would be very nice if you had a quick look :) Link: https://www.dropbox.com/sh/iqx6zlzfvuf0cmj/rFVjQvfn2E
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 04, 2013, 12:33:45 PM
The space at the bottom of the home page seems to be caused by the footerstart and footerend placeholders which are positioned way down beyond the actual bottom of the page. If you unhide these layers in xara and move the placeholder objects up onto the side of the actual page it seems to fix the problem. The other pages have the placeholders positioned better to the side of the page so it's not causing the problem on these.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 04, 2013, 07:56:55 PM
I see, thanks to point me out!

When I logged in to the admin area today, I realized there is a text-editor now?

However, when I want to upload an image via this editor, I get a config error message, which I uploaded here: https://www.dropbox.com/sh/iqx6zlzfvuf0cmj/rFVjQvfn2E (image_upload)
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 05, 2013, 10:42:37 AM
Quote
When I logged in to the admin area today, I realized there is a text-editor now?
This wasn't showing initially because the related files weren't uploaded completely, when I uploaded some of the other files for you last week I re-uploaded the files for that as well.

Quote
when I want to upload an image via this editor, I get a config error message

You can manually specify the upload path for the file upload plugin - To do this edit plugins/pdw_file_browser_v1_3/config.php and try adding the line below after $uploadpath=str_replace($doc_root,'',$uploadpath).'data/images/';
Code: [Select]
$uploadpath='cms/data/images/';
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 05, 2013, 04:33:36 PM
hmm... I added the line, now it says

Upload folder doesn't exist or $uploadpath in config.php is set wrong!


___

is it actually possible to modify the language of the blog, e.g. instead of 27th October by Admin a German version?
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 05, 2013, 07:22:29 PM
Quote
hmm... I added the line, now it says

Upload folder doesn't exist or $uploadpath in config.php is set wrong!

Ok this proved a bit trickier - I had to manually add the following lines in that config file

Code: [Select]
$uploadpath='/cms/data/images/';
and further down in the code...

Code: [Select]
define('DOCUMENTROOT','/home4/balance/public_html');
then in phpThumb.config.php

Code: [Select]
$PHPTHUMB_CONFIG['document_root'] = '/home4/balance/public_html';
I'm not sure why but for some reason the document root isn't set or being detected correctly on your server setup so it means manually setting these paths to make things work. Anyway I've tested it and it seems to be working now.

Quote
is it actually possible to modify the language of the blog, e.g. instead of 27th October by Admin a German version?

At the moment you can edit some language in includes/language but it's not yet possible to edit all of the language used by the cms.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 05, 2013, 08:16:21 PM
wow, this seems very complicated! When changing the domain name to the actual one of the client, will this have to be done again?
The image browser works fine now (thank you!) , however, the preview somehow seems to have a problem with it as I get a sample-jpeg-icon. When saving the category, it also displays like that on the site (As seen on home category) ... Seems as if it cannot find the image file?

___

I see, there is just some parts of language available for editing. I guess it's just a minor problem for the client, The comment box should be quite internatinal ;)

___

In the last few days I improved the page templates which are relatively ok now though I could not figure out yet why the text is cut off despite using the auto-length-code.
I also did some research on how to change fonts in a css file. Have not been very successfull as I do not know any CSS. How would I implement Source Sans Pro Light with a paragraph size of 18px?


So sorry for making these heavy demands on your time! I guess I should donate some money for being such a difficult customer :O
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 06, 2013, 09:51:24 AM
Yes it's proving a bit more complicated than it should because the php settings on your server are returning different paths for the file locations and the document root. Normally it would just work automatically but because of the difference we need to set the paths manually.

Quote
The image browser works fine now (thank you!) , however, the preview somehow seems to have a problem with it as I get a sample-jpeg-icon. When saving the category, it also displays like that on the site (As seen on home category) ... Seems as if it cannot find the image file?

It looks like ~balance/ is missing from the image url - if you insert this into the url it will work. I suspect this again is a result of the same document root issue.

Quote
In the last few days I improved the page templates which are relatively ok now though I could not figure out yet why the text is cut off despite using the auto-length-code.

I think this might be because the name you have on the footer background is "FooterBackground" but it should be "footerBackground" -  lower case f - See if changing this name fixes the issue.

Quote
I also did some research on how to change fonts in a css file. Have not been very successfull as I do not know any CSS. How would I implement Source Sans Pro Light with a paragraph size of 18px?

You'll need to learn some basic css to change fonts and styles etc. Check out this url for Google fonts -> https://developers.google.com/fonts/docs/getting_started



Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 06, 2013, 03:01:19 PM
oh, I see, it's the small things again ;)
I'll test the new footer as soon as I can
__

yes, adding ~balance/ fixed this problem, thanks!

__

thanks for the link! In the cms.css file from the styles folder there are several paragraphs with different font faces but I have not seen an option to change the font face within the cms so far?
In the folder home_htm_files there is a xr_fonts css file which lists all the used google fonts, e.g.

@import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Source+Sans+Pro:300&subset=latin);

So basically this means the font is already available for usage on the web page? However, how to put this into the cms.css document is the other thing... do you have tips?
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 06, 2013, 03:57:48 PM
Ok so the google font is already included in the css files uploaded from xara so I think all you will need to do is use the font name in the cms.css

For example to change font used for the "Testinhalt." heading on the home page look for .category_content h2 in the cms.css...

change..

Code: [Select]
.category_content h2{
  font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
  font-size: 18px;
  color: #333333;
}

to..

Code: [Select]
.category_content h2{
  font-family: 'Source Sans Pro',Arial, Helvetica, sans-serif;
  font-size: 18px;
  color: #333333;
}

The font-family bit will tell it to use 'Source Sans Pro' and the fonts listed after it are fall back fonts that are used if it can't find the previous font. You can also change the font-size and color etc.  Of  course there are a lot of different sections in the cms that can be styled differently, keep a backup of the file and don't be afraid to experiment.

Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 06, 2013, 05:08:07 PM
Awesome, huge thanks!!
Is there a way to make the Headings non-bold so that it's optional to have them bold or not?

__

Within the article-section the font does not seem to change; example: http://gator3069.hostgator.com/~balance/?news=1383064097682
I assume the 'News Detail' area is responsible for that one? Everything there has Source Sans Pro added so I was wondering...
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 07, 2013, 12:29:47 PM
For fonts that you don't want bold try using font-weight: normal;

Try also changing the page_content h1, h2 etc. styles near the top which are for overall/general styling of anything in the main content areas.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 07, 2013, 04:38:09 PM
oh, thanks for pointing this out, forgot to change these.
Looking good now, I uploaded the debugged version of the theme, dynamic footer is working :)
_____

In another post you wrote about frienly urls, however, I get a 404 page when attempting to visit http://gator3069.hostgator.com/~balance/videoslala/ ?
_____

On this page http://gator3069.hostgator.com/~balance/?cat=1383849692426&page=1 there are two placeholders. The one uses the new font, the other one doesn't? Is there a solution to this?
_____

Regarding some kind of gallery: Obviously, it's no problem to align several images through the table feature but is there like an easy way or piece of code that makes them pop-up-able (sorry, weird expression)? Probably something that I have to put in the head section of the template?
Would be awesome!
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 08, 2013, 10:12:53 AM
Quote
In another post you wrote about frienly urls, however, I get a 404 page

To enable friendly urls...
1) set friendly_urls to 1 in scripts/config.php
2) copy the friendlyurl.htaccess file into the root directory for your website
3) rename friendlyurl.htaccess to just .htaccess

Quote
On this page http://gator3069.hostgator.com/~balance/?cat=1383849692426&page=1 there are two placeholders. The one uses the new font, the other one doesn't? Is there a solution to this?

A quick fix for this should be to change for example {page_content_2} in the placeholder to <div class="page_content">{page_content_2}</div>

Quote
Regarding some kind of gallery: Obviously, it's no problem to align several images through the table feature but is there like an easy way or piece of code that makes them pop-up-able (sorry, weird expression)? Probably something that I have to put in the head section of the template?
Would be awesome!

Sorry, no easy way to do this type of gallery yet.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 08, 2013, 10:29:37 AM
ok, so I'm gonna test the fix...

For friendly URLs this is exactly what I did :/ still 404
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 08, 2013, 03:58:50 PM
In the htaccess file try changing the /index.php to /~balance/index.php
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 10, 2013, 05:16:30 PM
great, it worked :)
__

in one of your videos you talked about how to handle sliders with the cms as these don't work without changing some js.
You mentioned that there are also changes that have to be applied to popup-photos but I could not figure out what to do (I probably just didn't find it in the video...).
The page regarding this is 3069.hostgator.com/~balance/bilder

thanks!

__

I also tried to add a favicon as I normally would  (object named favicon) but apparently it doesn't display... Do I have to put the favicon into a certain folder?
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: xtom on November 11, 2013, 02:31:47 PM
I've made some improvements to the template importer so it will now update the links for these automatically. The favicon and popup images should be working for you now.
Title: Re: several indepentent page_content areas?
Post by: n90media on November 11, 2013, 07:52:54 PM
great, looking good now :)
Thanks!